Galleri

Holmsjö

Hembygdsförening

Webansvarig: Björn Ericsson

Bilder om inget annat anges: Björn Ericsson

Hemsidan uppdaterad: 2019-09-15


I samarbete med


Ett axplock bilder från föreningens verksamhet

2019!

Föreningens Sy- och studiecirkel

brukar göra en årlig resa med tåg till någon plats i Blekinge. Men i år gick resan till Kalmar slott den 27 augusti. Vädret var naturligtvis perfekt, om än något varmt! Så här kommer några bilder från resan!


Fotograf: Berit Jedhammar

"Sommarupplagen 2019"

Musik i Blekinge har i sommar en ungdomsgrupp som reser kring och spelar blandad musik: VisPopJazzSoul (och Klezmer-musik). Den 6 augusti gästades Hembygdsön med en timmes program. Trots ett oberäkneligt väder höll det uppe hela konserten! Så det blev en mäktig kväll! Och dessa ungdomar kunde verkligen spela - även i ensemblespel! Här nedan kommer några bilder från kvällen!

Publiken börjar samlas i den vackra kvällen

Vi njuter av Moon River

Hela bandet samlat

Klezmer-musik fordrar fiol - och det fanns det!

Berättarfest 2019

"Berättarfest 2019" eller som det hette tidigare "Berättelser under Eken" är ett årligt arrangemang under första veckan i juli och omfattar numera nästan hela Blekinge. Hembygdsföreningen brukar försöka göra ett besök vid något av de "utflyktsmål" som finns i vår närhet. I år hade vi valt att besöka vår marknadsplats och berätta lite om de gamla marknaderna och om den tradition som detta är.


Vi inledde på marknadsplatsen där drygt trettio personer hade samlats för att höra historien m marknaden. Tillfälle gavs också att besöka den gamla "finkan" från 1913. Det är inte så många som varit inne i den eftersom den i normala fall används som marknadsförråd, men dagen till ära var den tömd och städad! Det är fascine-rande att se hur enkla de två cellerna är. De består bara av en fast brits längs ena långsidan och en liten glugg uppe under takåsen, samt en kraftig dörr med två skjutreglar på utsidan - ganska rymningssäker med andra ord! Som om inte detta skulle räcka, kunde ytterdörren låsas med tre tunga järnreglar. Det enda fönstret, som finns i förrummet, är försett med ett kraftigt galler (samt en lucka på utsidan!)

Efter marknadsbesöket fortsatte samvaron nere på Hembygdsön där serveringen var öppen dagen till ära (den brukar annars vara stängd på måndagarna).


Dagen till ära hade vi också ett celebert besök i Holmsjön - en hungrig sångsvan!


Bilder: Anna Havby och Björn Ericsson

Midsommarafton på Hembygdsön!

Det är verkligen några traditionsfyllda ord! Även i år blev det lite av en folkfest här i byn.

Vi hade trott att alla blommor skulle vara överblommade till midsommar, men så mycket blommor och eklöv har vi nog aldrig haft! Tack alla som kom och hjälpte till! Här kommer några bilder från dagen och håll med om att en så vacker midsommarstång har vi nog aldrig haft! (fast å andra sidan säger vi det varje år!)

Föreningens årsmöte 2019-05-31

avhölls på Hembygdsön i en strålande försommarkväll, lagom varmt och inga mygg! Kvällen inleddes med invigning av vår paviljong, där Anna och Björn fick klippa bandet!


Mötet genomfördes i närvaro av ett trettiotal medlemmar. Styrelsen beviljades ansvarsfrihet för det gågna året. Ingrid Mattisson valdes till ordförande även för detta verksamhetsår. De övriga styrelsemedlemmar som stod i tur att avgå omvaldes.


Som avslutning på årsmötet presenterades föreningens val av Årets Holmsjöbo 2018 som blev Björn Ericsson "för mångårigt arbetet i Holmsjö hembygdsförening".


Efter mötet bjöd föreningen på buffé, tillagad av våra nya entreprenörer, en utmärkt inledninng på deras verksamhet på vår ö!

Foto: Lena Andersson                                                                                                                             Foto: Lena Andersson

Valborgsmässoafton!

Det fanns ett stort frågetecken inför årets Valborgsfest: Skulle eldningsförbudet hävas? Och på måndagen hävde länsstyrelsen och kommunen förbudet (det hade regnat ordentligt - men på vissa håll i Holmsjö hade det bara kommit ca 3 mm jämfört med de ca 30 mm som kommit vid kusten!)


Så festen blev av och föreningens fyrverkeri kunde skjutas upp! (men inte som förra året då det sköts upp till i år!).


Här kommer lite bilder från kvällen.PRISMA-kören sjöng under ledning av Rose-Marie Gullbing, Ingemar Lönnbom hälsade VÅREN välkommen och Alexanderssons sköt upp vårt fyrverkerie!


Fotograf Lena Andersson.

Här kommer lite bilder från vårens marknad!

Holmsjö Hembygdsförening, info@holmsjo.se.