Galleri

Holmsjö

Hembygdsförening

Webansvarig: Björn Ericsson

Bilder om inget annat anges: Björn Ericsson

Hemsidan uppdaterad: 2018-12-16

I samarbete med

 

Ett axplock bilder från föreningens verksamhet

2018

HOLMSJÖ MARKNAD

 

Så fick vi då en höstmarknad med önskeväder! Inget regn, inga moln, 18 grader varmt på dagen, solsken, många knallar och många besökare! Vad mer kan man begära? Det kan till och med vara frågan om nytt besöksrekord! Men vart tog folket vägen efter klockan 14? Får man inte vara ute längre på en lördag? Det kändes ganska tomt att sitta och sälja lotter efter klockan 14. Det gick visserligen, men det verkade bara vara Holmsjöbor som var kvar så dags!

 

Serveringen på ön jobbade för högtryck hela dagen och det var nog frågan om försäljningsrekord där. Dragplåstren på ön var naturligtvis våfflorna och kaffet, men även musikunderhållningen (tack Tony), Askunga grillkorv och alpackorna, samt hantverkarna och veteranbilarna gjorde säkert sitt till. Ett trettiotal besökare hade även letat sig ned till magasinet och föreningens museum på förmiddagen.

25 september

Om någon känner igen Hans Norén så är det inte konstigt. Han har sålt sockervadd på Holmsjö marknad i 42 år!!! Det är definitivt rekord!

Några har varit med i många år och sålt lotter för Röda Korset, medans andra säljer kakor och bullar för första gången

TISDAGSGRUPPENS HÖSTARBETE

Bilder: Anna Havby

Dagen gick framför allt till att röja sly på baksidan av ön. Det blev en ansenlig hög. Trädgårdsmöblerna fick också sin årliga oljning

2 oktober

I dag kom de nya glasdörrarna! Samtidigt fortsatte röjning och oljning av möbler.

9 oktober

16 oktober

Några vackra bilder från ön

Arbetet fortsätter!

Syföreningens årliga utflykt

Syföreningens årliga utflykt gick även i år med tåg från Holmsjö resecentrum till karlskrona. Efter en kort promenad fortsatte färden med Axel till Skärva. Där guidades vi runt i byggnaden. Visserligen har en hel del ändrats invändigt efter försäljningen, men det var mycket intressant ändå. Efter besöket gick färden tillbaka till Karlskrona med Axel. Efter ännu en liten promenad åt vi lunch på Thai-restaurangen innan hemresan med tåget. Det var en lyckad utfärd - inte minst eftersom vädret var helt perfekt - lagom varmt och inget regn.

Foto: Anna Havby

ÄNTLIGEN!

Tack Per, Anders, Pål med flera som gjort denna insats!

Fontänen har varit trasig, dvs en flottör slet sig vid en sjösättning för några år sedan så att pumpen hamnade på sned och bara sprutade vatten under ytan - vilket inte var så snyggt!

Vägkyrkan i Sillhövda 16 - 29 juli

Det är ju inte ett av föreningens egna arrangemang, men vi är många som deltar i den här verksamheten!

Därför blir det ett litet axplock från konst- och handtverksutställningen!

Berättelser under Eken

I år hade hembygdsföreningen valt att göra ett besök vid Holmsjö bys gamla kvarn. Kvarnen var belägen vid bäcken mellan Holmsjöstacken och Långgölen alldeles öster om järnvägen bredvid den gamla byn på en allmäning som tillhörde byn. Allmänningen fastställdes vid Laga skiftet 1827 och tillhörde då de fem gårdarna i Holmsjö. I slutet på 1900-talet gjordes en ny förrättning, markbyte genomfördes och allmänningen försvann och ingår numera i en brukningsenhet.

 

Med välvilligt tillstånd av markägaren har föreningen fått röja fram en gångstig till resterna av den gamla kvarnen.

 

Vi var ett 25-tal personer som samlades vid kyrkan och åkte till den gamla kvarnen. Med undantag av en del mygg var det en trevlig kväll då vi fick lära oss en del om gamla kvarnar.

Kvarnhusgrunden

Några av deltagarna

De gamla kvarnstenarna

Så här vackert kan det se ut i maj

Midsommarafton på Hembygdsön

Tack alla Ni som kom ner och hjälpte oss med Midsommarfirandet! Och vi som trodde att det bara skulle bli en grön stång i år! Att det fanns så mycket blommor fortfarande var överraskande! Det saknades naturligtvis våra vanliga rododendron, blåklint med mera - men i år fanns det så många nya arter! Och visst är det så att årets midsommarstång är den vackraste? (Fast det brukar vi ju säga varje år!)

ÅRSMÖTET 2018

Årets Holmsjö-bo blev Bengt "Böna" Svensson!

Styrelsens motivering: En eldsjäl i Holmsjö

Diplomet delades ut kl 15 i parken vid Brödlösevägen eftersom Bengt inte kunde vara med på kvällen

På kvällens årsmöte beviljades styrelsen ansvarsfrihet för det gågna året.

Det blev det omval på de ordinarie platserna. Som suppleanter nyvaldes Lise-Lotte Winnow och Lelle Berglund.

Ingrid Mattisson omvaldes som ordförande för 2018

Närmare trettio medlemmar hade samlats i den varma kvällen

PS! Ekan är färdigoljad!

Vår mångårige kassör Inga avtackades

Arbetsdagen den 15 maj

Efter mötet bjöd föreningen på Florinas utsökta smörgåstårta

Gökotta på Hembygdsön - en gammal tradition!

Sedan ett antal år har vi även en andakt kl 9 på Hembygdsön

Totalt var vi närmare trettio personer som samlats till en stilla stund med andakt på en ljuvlig vårdag!

PS!

Är det någon som saknar en cykel? Den här hittades i vattnet vid livbojen på ön!

Tisdagsgruppens arbetsdag den 8 maj

Dagen började med strålande väder - rena som-marvärmen! Det blev en hel del gjort - fast en del som vi inte tänkt göra! Någon hade nämli-gen besökt ön under natten mellan måndag-tisdag och brutit upp köksdörren på baksidan, dörren till personaltoaletten och till verktygs-förrådet. Det fanns inga spår efter någon och ingenting verkade saknas. Men det medförde ca 8 timmars merarbete med att reparera dör-rar och lås, samt lite nya låsbeslag och bryt-skydd. Vad vi sysslade med för övrigt syns av bilderna!

PS

Kan ni inte vänta med att försöka sjösätta ekan tills vi har oljat den färdigt?

Valborgsfesten som nästan kom av sig!

Vädret var inte på vår sida i år! Ett tag var våra funderingar att ställa in helt pga vind och regn. Men det bättrade sig lite och närvarande styrelse-medlemmar beslöt att genomföra festen i begrän-sad omfattning. Eftersom fyrverkeriet ställdes in pga vinden togs det inte heller någon entré. Det 150-talet besökare som kom fick i alla fall höra Prisma-kören, föreningens ordförande samt kommundirektör Lanér. Barnens fackeltåg genomfördes och brasan tändes. Så det blev lite fest i alla fall!

Holmsjö vårmarknad

Arbetsdagen 21 april

Arbetsdag på ön den 21 april

 

Vi som kom var nog Holmsjös Eldsjälar!

Vädret var fint, fåglarna sjöng, löven blåste nästan iväg av sig själva! Vi få som kom hann i alla fall med en hel del - ellar vad tycks? Räfsat ön, öppnad ladan, monterat bord, burit ut stolar, satt upp stuprör, oljat ekan, kopplat om kyl/frysar. Dessutom hann vi med att dricka kaffe i strålande solsken! Synd att Du inte var med!

Ser det inte skönt ut - och välförtjänt!

Till årets första berättarafton hade vi bjudit in Tommy Nilsson "Sverigevandraren" för att berätta om Blekinge. För säkerhets skull hade vi hyrt församlingshemmet. Men Tommy hade redan talat en gång i Holmsjö - och skulle tala en gång till i Holmsjö. Därför var det tyvärr lite glest i salen. Men vi som var där trivdes!

2017

Midsommar 2017

Allsång på ön

2016

Att bygga en paviljong!

Holmsjö Hembygdsförening, info@holmsjo.se.