Galleri


Ett axplock bilder från föreningens verksamhet

2019!

Valborgsmässoafton!

Det fanns ett stort frågetecken inför årets Valborgsfest: Skulle eldningsförbudet hävas? Och på måndagen hävde länsstyrelsen och kommunen förbudet (det hade regnat ordentligt - men på vissa håll i Holmsjö hade det bara kommit ca 3 mm jämfört med de ca 30 mm som kommit vid kusten!)


Så festen blev av och föreningens fyrverkeri kunde skjutas upp! (men inte som förra året då det sköts upp till i år!).


Här kommer lite bilder från kvällen.PRISMA-kören sjöng under ledning av Rose-Marie Gullbing, Ingemar Lönnbom hälsade VÅREN välkommen och Alexanderssons sköt upp vårt fyrverkerie!


Fotograf Lena Andersson.

Här kommer lite bilder från vårens marknad!

April 2019

För närvarande sker stora arbeten på vår marknadsplats i kommunens regi. Man håller på att uppgradera elsystemet eftersom vi haft problem med kapaciteten. Det innebär att vi får flera uttag än tidigare. Man kan naturligtvis ha synpunkter på vissa stolpars placering, men kommunens policy är att om man ska använda privat mark fodras det servitut för att placera stolpen. Genom att välja var ledningarna ska dras har man även blivit tvungen att renovera ena raden av marknadsstånd! Om allt fungerar som det är tänkt, kommer vi att ha en ny, fin marknadsplats till vårens marknad!


Och allt fungerade under marknaden!!!

Tisdagsgruppen i arbete

Under de senaste tisdagarna har arbetet fortsatt på att rensa upp och snygga till hembygdsön och parkeringen. Samtidigt har kommunen börjat ordna ny el till marknadsplatsen, och kommunen har lovat stå för kostnaderna!

Tisdag den 26 mars och våren är här? 14 sekundmeter nordlig vind kyler ganska mycket - och hindrade oss från att ha en värmande eld på gammalt ris! Det blev en hel del lövräfsande, fast framför allt tog vi hand om gamla försyndelser: den stora ris- och lövhögen vid parkeringen! Allt riset har plockats fram och kapats upp till transportvänlig längd, så nu återstår bara att köra iväg det till Mältan! Dessutom håller Bengt Böna på med det nya räcket vid bron!

Den 5 mars fortsatte tisdagsgruppens arbete, men som vanligt så här års blir det bakslag lite då och då. Från att ha regnat på morgonen övergick nederbörden till ett lätt snöfall. Trots det gick arbetet vidare - vi två var inte så många, men vi fick lite gjort i alla fall!

Trots snöfallet verkar det som om våren är på väg! Både sångsvan och ett par storskrakar fanns i Holmsjön!

Men det fanns ju en brasa att värma sig vid! Nu  återstår klivning och kapning av de större stockarna, samt räfsning after all löv (som fanns på grenarna när vi tog ner dem).

Den 26 februari fortsatte klyvning av björkar och eldning av ris.

Också kom det vanliga bakslaget!

Efter de vårlika bilderna nedan kom snön tillbaka den 21 februari - man vad annat var väl att vänta? Trots text och bilder över det vårlika i senaste Näckrosbladet!

Den 19 februari kunde Tisdagsgruppen i alla fall börja elda! Efter förrra veckans fällning av björkar och höstens slyröjning så finns det mycket att elda. Vi har minst en eldningsdag kvar innan det börjar bli snyggt på ön. Sedan ska ju all björkved sågas upp och klyvas - så det finns arbetsuppgifter (och det finns mera sly kvar att röja). Några bilder från dagens arbete kan ju aldrig vara fel.


Fotografer: Anna Havby, Björn Ericsson

Det verkar som om VÅREN har kommit!

I dag den 12 februari började nämligen Tisdagsgruppen med lite arbeten på ön. Det gällde att fälla några dåliga björker innan isen försvann i år också.


Men innan dess en liten förklaring till varför våren har kommit! Dels är det ganska varmt för att vara i februari, dels mellanlandade årets första sångsvanar i Holmsjön! Dessutom hade radion utfärdat en brandvarning på grund av torrt gräs!
För att spara husen på ön fäller vi björkarna ut över isen. Men det gäller att den håller! I år hade den redan släppt lite i kanten mot ön - vilket någon blev varse! Roland är duktig på att fälla träd, de föll exakt som han ville, men det är otroligt hur mycket grenar det finns på en gammal björk. Ändock har den stått och tappat grenar i många år! Tisdagsgruppen kommer nu att fortsätta att träffas kl nio några veckor framåt för att röja undan efter fällningen. Förhoppningsvis kommer vi att kunna elda upp riset - även dett från i höstas - någon lämplig dag!


2018

HOLMSJÖ MARKNAD


Så fick vi då en höstmarknad med önskeväder! Inget regn, inga moln, 18 grader varmt på dagen, solsken, många knallar och många besökare! Vad mer kan man begära? Det kan till och med vara frågan om nytt besöksrekord! Men vart tog folket vägen efter klockan 14? Får man inte vara ute längre på en lördag? Det kändes ganska tomt att sitta och sälja lotter efter klockan 14. Det gick visserligen, men det verkade bara vara Holmsjöbor som var kvar så dags!


Serveringen på ön jobbade för högtryck hela dagen och det var nog frågan om försäljningsrekord där. Dragplåstren på ön var naturligtvis våfflorna och kaffet, men även musikunderhållningen (tack Tony), Askunga grillkorv och alpackorna, samt hantverkarna och veteranbilarna gjorde säkert sitt till.  Ett trettiotal besökare hade även letat sig ned till magasinet och föreningens museum på förmiddagen.

Om någon känner igen Hans Norén så är det inte konstigt. Han har sålt sockervadd på Holmsjö marknad i 42 år!!! Det är definitivt rekord!

Några har varit med i många år och sålt lotter för Röda Korset, medans andra säljer kakor och bullar för första gången

TISDAGSGRUPPENS HÖSTARBETE

Bilder: Anna Havby

25 september

Dagen gick framför allt till att röja sly på baksidan av ön. Det blev en ansenlig hög. Trädgårdsmöblerna fick också sin årliga oljning

2 oktober

I dag kom de nya glasdörrarna! Samtidigt fortsatte röjning och oljning av möbler.

9 oktober

16 oktober

Några vackra bilder från ön

Arbetet fortsätter!

Syföreningens årliga utflykt

Syföreningens årliga utflykt gick även i år med tåg från Holmsjö resecentrum till karlskrona. Efter en kort promenad fortsatte färden med Axel till Skärva. Där guidades vi runt i byggnaden. Visserligen har en hel del ändrats invändigt efter försäljningen, men det var mycket intressant ändå. Efter besöket gick färden tillbaka till Karlskrona med Axel. Efter ännu en liten promenad åt vi lunch på Thai-restaurangen innan hemresan med tåget. Det var en lyckad utfärd - inte minst eftersom vädret var helt perfekt - lagom varmt och inget regn.

Foto: Anna Havby

2017

Arbetsdag på ön den 21 april


Vi som kom var nog Holmsjös Eldsjälar!

Vädret var fint, fåglarna sjöng, löven blåste nästan iväg av sig själva! Vi få som kom hann i alla fall med en hel del - ellar vad tycks? Räfsat ön, öppnad ladan, monterat bord, burit ut stolar, satt upp stuprör, oljat ekan, kopplat om kyl/frysar. Dessutom hann vi med att dricka kaffe i strålande solsken! Synd att Du inte var med!

Ser det inte skönt ut - och välförtjänt!

Holmsjö vårmarknad

Arbetsdagen 21 april

Valborgsfesten som nästan kom av sig!

Vädret var inte på vår sida i år! Ett tag var våra funderingar att ställa in helt pga vind och regn. Men det bättrade sig lite och närvarande styrelse-medlemmar beslöt att genomföra festen i begrän-sad omfattning. Eftersom fyrverkeriet ställdes in pga vinden togs det inte heller någon entré. Det 150-talet besökare som kom fick i alla fall höra Prisma-kören, föreningens ordförande samt kommundirektör Lanér. Barnens fackeltåg genomfördes och brasan tändes. Så det blev lite fest i alla fall!

Till årets första berättarafton hade vi bjudit in Tommy Nilsson "Sverigevandraren" för att berätta om Blekinge. För säkerhets skull hade vi hyrt församlingshemmet. Men Tommy hade redan talat en gång i Holmsjö - och skulle tala en gång till i Holmsjö. Därför var det tyvärr lite glest i salen. Men vi som var där trivdes!

Tisdagsgruppens arbetsdag den 8 maj

Dagen började med strålande väder - rena som-marvärmen! Det blev en hel del gjort - fast en del som vi inte tänkt göra! Någon hade nämli-gen besökt ön under natten mellan måndag-tisdag och brutit upp köksdörren på baksidan, dörren till personaltoaletten och till verktygs-förrådet. Det fanns inga spår efter någon och ingenting verkade saknas. Men det medförde ca 8 timmars merarbete med att reparera dör-rar och lås, samt lite nya låsbeslag och bryt-skydd. Vad vi sysslade med för övrigt syns av bilderna!

PS

Kan ni inte vänta med att försöka sjösätta ekan tills vi har oljat den färdigt?

Gökotta på Hembygdsön - en gammal tradition!

Sedan ett antal år har vi även en andakt kl 9 på Hembygdsön

PS!

Är det någon som saknar en cykel? Den här hittades i vattnet vid livbojen på ön!

Totalt var vi närmare trettio personer som samlats till en stilla stund med andakt på en ljuvlig vårdag!

Arbetsdagen den 15 maj

PS! Ekan är färdigoljad!

ÅRSMÖTET 2018

Årets Holmsjö-bo blev Bengt "Böna" Svensson!

Styrelsens motivering: En eldsjäl i Holmsjö

Diplomet delades ut kl 15 i parken vid Brödlösevägen eftersom Bengt inte kunde vara med på kvällen

På kvällens årsmöte  beviljades styrelsen ansvarsfrihet för det gågna året.

Det blev det omval på de ordinarie platserna. Som suppleanter nyvaldes Lise-Lotte Winnow och Lelle Berglund.

Ingrid Mattisson omvaldes som ordförande för 2018

Närmare trettio medlemmar hade samlats i den varma kvällen

Vår mångårige kassör Inga avtackades

Efter mötet bjöd föreningen på Florinas utsökta smörgåstårta

Midsommarafton på Hembygdsön

Tack alla Ni som kom ner och hjälpte oss med Midsommarfirandet! Och vi som trodde att det bara skulle bli en grön stång i år! Att det fanns så mycket blommor fortfarande var överraskande! Det saknades naturligtvis våra vanliga rododendron, blåklint med mera - men i år fanns det så många nya arter! Och visst är det så  att årets midsommarstång är den vackraste? (Fast det brukar vi ju säga varje år!)

Berättelser under Eken

I år hade hembygdsföreningen valt att göra ett besök vid Holmsjö bys gamla kvarn. Kvarnen var belägen vid bäcken mellan Holmsjöstacken och Långgölen alldeles öster om järnvägen bredvid den gamla byn på en allmäning som tillhörde byn. Allmänningen fastställdes vid Laga skiftet 1827 och tillhörde då de fem gårdarna i Holmsjö. I slutet på 1900-talet gjordes en ny förrättning, markbyte genomfördes och allmänningen försvann och ingår numera i en brukningsenhet.


Med välvilligt tillstånd av markägaren har föreningen fått röja fram en gångstig till resterna av den gamla kvarnen.


Vi var ett 25-tal personer som samlades vid kyrkan och åkte till den gamla kvarnen. Med undantag av en del mygg var det en trevlig kväll då vi fick lära oss en del om gamla kvarnar.

Några av deltagarna

Så här vackert kan det se ut i maj

Kvarnhusgrunden

De gamla kvarnstenarna

Vägkyrkan i Sillhövda 16 - 29 juli

Det är ju inte ett av föreningens egna arrangemang, men vi är många som deltar i den här verksamheten!

Därför blir det ett litet axplock från konst- och handtverksutställningen!

ÄNTLIGEN!

Tack Per, Anders, Pål med flera som gjort denna insats!

Fontänen har varit trasig, dvs en flottör slet sig vid en sjösättning för några år sedan så att pumpen hamnade på sned och bara sprutade vatten under ytan - vilket inte var så snyggt!

Holmsjö

Hembygdsförening

Webansvarig: Björn Ericsson

Bilder om inget annat anges: Björn Ericsson

Hemsidan uppdaterad: 2019-05-19


I samarbete med

2016

Att bygga en paviljong!

Holmsjö Hembygdsförening, info@holmsjo.se.