Galleri

Holmsjö

Hembygdsförening

Webansvarig: Björn Ericsson

Bilder om inget annat anges: Björn Ericsson

Hemsidan uppdaterad: 2020-02-24


I samarbete med


Ett axplock bilder från föreningens verksamhet

2019!

Holmsjö julgran

    Det har funnits en långvarig tradition att ha en julgran "mitt i byn". Hembygdsföreningen har svarat för att "tigga ihop" en lämplig gran. Som tur är har det funnits många snälla markägare som ställt upp och bjudit på en lämplig gran. Sedan har det varit någon vänlig maskinförare som ställt upp med fällning, transport och  resning av granen.

    För några år sedan råkade tyvärr granen blåsa omkull och förstörde då hela fundamentet som den stod i.

    För att byn inte skulle bli utan julgran ordnade Per och Anders en belysning som utnyttjade flaggstängerna i stället.

    Och i år har det blivit en ny belysning! Och det är fortfarande Per och Anders som svarar för anskaffning och uppsättning av belysningen!

    Hembygdsföreningen vill rikta ett stort tack till dem för allt detta arbete!


PS! Om det blir möjligt kommer bilden att bytas ut mot en med vit bakgrund och inte med det vanliga regnvädret som vi haft i höst!

Tyvärr blir det ingen bild av Holmsjö julgran i snö! Det beror inte på bristan av snö - utan av att några har roat  sig med att slita sönder ljusslingorna och förstört en belysning för 7-8 000 kr!

Några bilder från årets höstmarknad!

Efter flera dagars hotelser om regn på marknadsdagen visade sig vädret från sin bästa sida (det slutade regna vid tre-tiden på natten och då hade  det kommit 22 mm på ett dygn) solsken och nästan helt lugnt, bortsett från en plötslig stormby på eftermiddagen!


Föreningens styrelse vill också framföra ett stort tack till alla som hjälpt till med att genomföra årets marknad!

Föreningens bord på marknaden med försäljning av våra böcker och visning av Ghassan Shaabes tavlor med Holmsjö-motiv

Föreningens Tisdagsträff

brukar göra en årlig resa med tåg till någon plats i Blekinge. Men i år gick resan till Kalmar slott den 27 augusti. Vädret var naturligtvis perfekt, om än något varmt! Så här kommer några bilder från resan!


Fotograf: Berit Jedhammar

"Sommarupplagen 2019"

Musik i Blekinge har i sommar en ungdomsgrupp som reser kring och spelar blandad musik: VisPopJazzSoul (och Klezmer-musik). Den 6 augusti gästades Hembygdsön med en timmes program. Trots ett oberäkneligt väder höll det uppe hela konserten! Så det blev en mäktig kväll! Och dessa ungdomar kunde verkligen spela - även i ensemblespel! Här nedan kommer några bilder från kvällen!

Publiken börjar samlas i den vackra kvällen

Vi njuter av Moon River

Hela bandet samlat

Klezmer-musik fordrar fiol - och det fanns det!

Berättarfest 2019

"Berättarfest 2019" eller som det hette tidigare "Berättelser under Eken" är ett årligt arrangemang under första veckan i juli och omfattar numera nästan hela Blekinge. Hembygdsföreningen brukar försöka göra ett besök vid något av de "utflyktsmål" som finns i vår närhet. I år hade vi valt att besöka vår marknadsplats och berätta lite om de gamla marknaderna och om den tradition som detta är.


Vi inledde på marknadsplatsen där drygt trettio personer hade samlats för att höra historien m marknaden. Tillfälle gavs också att besöka den gamla "finkan" från 1913. Det är inte så många som varit inne i den eftersom den i normala fall används som marknadsförråd, men dagen till ära var den tömd och städad! Det är fascine-rande att se hur enkla de två cellerna är. De består bara av en fast brits längs ena långsidan och en liten glugg uppe under takåsen, samt en kraftig dörr med två skjutreglar på utsidan - ganska rymningssäker med andra ord! Som om inte detta skulle räcka, kunde ytterdörren låsas med tre tunga järnreglar. Det enda fönstret, som finns i förrummet, är försett med ett kraftigt galler (samt en lucka på utsidan!)

Efter marknadsbesöket fortsatte samvaron nere på Hembygdsön där serveringen var öppen dagen till ära (den brukar annars vara stängd på måndagarna).


Dagen till ära hade vi också ett celebert besök i Holmsjön - en hungrig sångsvan!


Bilder: Anna Havby och Björn Ericsson

Midsommarafton på Hembygdsön!

Det är verkligen några traditionsfyllda ord! Även i år blev det lite av en folkfest här i byn.

Vi hade trott att alla blommor skulle vara överblommade till midsommar, men så mycket blommor och eklöv har vi nog aldrig haft! Tack alla som kom och hjälpte till! Här kommer några bilder från dagen och håll med om att en så vacker midsommarstång har vi nog aldrig haft! (fast å andra sidan säger vi det varje år!)

Föreningens årsmöte 2019-05-31

avhölls på Hembygdsön i en strålande försommarkväll, lagom varmt och inga mygg! Kvällen inleddes med invigning av vår paviljong, där Anna och Björn fick klippa bandet!


Mötet genomfördes i närvaro av ett trettiotal medlemmar. Styrelsen beviljades ansvarsfrihet för det gågna året. Ingrid Mattisson valdes till ordförande även för detta verksamhetsår. De övriga styrelsemedlemmar som stod i tur att avgå omvaldes.


Som avslutning på årsmötet presenterades föreningens val av Årets Holmsjöbo 2018 som blev Björn Ericsson "för mångårigt arbetet i Holmsjö hembygdsförening".


Efter mötet bjöd föreningen på buffé, tillagad av våra nya entreprenörer, en utmärkt inledninng på deras verksamhet på vår ö!

Foto: Lena Andersson                                                                                                                             Foto: Lena Andersson

Valborgsmässoafton!

Det fanns ett stort frågetecken inför årets Valborgsfest: Skulle eldningsförbudet hävas? Och på måndagen hävde länsstyrelsen och kommunen förbudet (det hade regnat ordentligt - men på vissa håll i Holmsjö hade det bara kommit ca 3 mm jämfört med de ca 30 mm som kommit vid kusten!)


Så festen blev av och föreningens fyrverkeri kunde skjutas upp! (men inte som förra året då det sköts upp till i år!).


Här kommer lite bilder från kvällen.PRISMA-kören sjöng under ledning av Rose-Marie Gullbing, Ingemar Lönnbom hälsade VÅREN välkommen och Alexanderssons sköt upp vårt fyrverkerie!


Fotograf Lena Andersson.

Här kommer lite bilder från vårens marknad!

Holmsjö Hembygdsförening, info@holmsjo.se.