Galleri


Ett axplock bilder från föreningens verksamhet

"Men vi hade i alla fall tur med vädret!"

Den 4 juli samlades vi några stycken ur "Tisdagsgruppen", förstärkta - som tur var - av några yngre medlemmar för att börja skära ned vassen. Det skulle naturligtvi ha gjorts tidigare på vårsidan, men det är ju inte alltid så att tiden och vädret tillåter det!


Men nu gjorde vi i alla fall en uppstart, trots utlovat regn! Det blev en tung tre-timmars arbetsdag - fem man som drog båten fram och tillbaka genom den tjocka vassen och en som stog i båten och skötte skäraggregatet. Och den klippta vassen som lade sig över skärkniven då båten skulle dras tillbaka för nästa skärningsdrag. Klockan tolv beslöt vi oss för att det fick vara nog och började plocka iland utrustningen och köra tillbaka den till förrådet. När det var klart kom störskuren!


Första etappen                          Båten riggad med aggregatet            Klippning på gång

   Dags för återfärd                                   Nu ser man i alla fall ön från landsidan!

Om några veckor har vi planerat att fortsätta arbetet, så om någon är intresserad - hör av Er!!!

Berättarkvällen den 3 juli som ingick i veckoprogrammet "Berättelser under Eken"

För vår del hade vi besök av Åke, Erika och Martin Giselsson som berättade, sjöng och visade bilder under temat: "Emigrationen till Amerika".

     Varför reste så många till Nordamerika?

     Vart tog de vägen?

     Hur gick det för dem "over there"?


Vi var nästa 40 personer som samlats på ön för att lyssna till detta, trots att regnet så att säga "hängde i luften" - men vi klarade oss. Det blev ett fascine-rande föredrag om den svenska fattigdomen, både i Sverige och i Nordamerika (för dem som inte lyckades), men även en inblick i det stora "svenskintresset" som fortfarande finns i de norra och västra delarna av USA.

Och så har vi firat midsommar på Hembygdsön!

Glädjande nog kom det många som ville hjälpa till eller bara titta på när vi andra arbetade! Trots torkan fanns det gott om eklöv och blommor och det var många som hade med sig tillskott så även i år blev det den vackraste stången någonsin!

Och här kommer lite bilder från dagen!

Några bilder från föreningens årsmöte den 26 maj på Hembygdsön

Se  även på Nyhetssidan!

Byte av mötesordförande

De något fåtaliga deltagarna

Nils Jedhammar med diplom för

Årets Holmsjöbo 2022 och blomma

Anna-Christina berättar om hur hon hamnade i styrelsen 1976

Efter årsmötet serverades smörgåstårta och kaffe med kakor från Cafe Näckrosen

Tänk vad fort tiden går! Nu har vi redan haft årets vårmarknad! Här kommer några bilder.

Solen sken hela dagen och veckans blåst hade upphört, alltså en helt perfekt dag för en marknad, men som så ofta när det är perfekt väder för en marknad är det också perfekt väder för en arbetsdag i trädgården! Det var gott om "knallar" och en viss återväxt verkar vara på gång. Däremot var det inte så många besökare som vi hoppats på.

Och naturligtvis måste nostalgin få sin del av uppmärksamheten! Tänk bara den första moppen: en Husqvarna Novolett!

På hembygdsön var det trångt! Många besökare som ville ha korv och/eller våfflor. Det kändes nog som om dagen aldrig skulle ta slut för våra frivilliga som slet i "sommarvärmen". En stor eloge till dem!!!

2022

Höstmarknad i Holmsjö!

Det var ett tag sedan vi senast hade en höstmarknad, men i år gick det. Ganska bra väder, men en liten regnskur mot slutet gjorde att besökarna försvann! Med hänsyn till tidigare marknader kanske vi ska ändra lite på avslutningstiden för marknaden. Vi har alltid haft kl 16, men redan vid 15-tiden börjar en del knallar plocka ihop. Och ärligt talat: hur många besökare är kvar mellan kl 15 - 16? SAIKs ungdomar, som förtjänstfullt hjälper oss med städningen, vill kanske komma hem lite tidigare? Fundera på detta och hör gärna av Er till Björn!


Men här kommer i alla fall lite bilder!

Förutom tivolit på övre plan hade vi i år både en stor häst och en åsna att rida på. Ville man inte det så fanns det ett lamadjur med en liten sulky efter så att man kunde åka!

På väg ner till kaffet och våfflan på ön kunde man titta på veteranbilar och veteranmopeder

På ön underhöll Tony - och ville man inte ha våfflor fanns det även korvgrillning!


Visst skiljer sig dagens marknader från den bild som finns på sidan för Näckrosbladet nr 162!


Berättarkväll på Hembygdsön 2022-07-04

Under temat "Blekinge ett gränsland" eller om man vill "När har Blekinge varit svenskt? eller danskt?" kåserade Mikael Helgesson om problemet med nationstillhörighet från 800-talet till 1800-talet. En genomgång av vad som hänt under detta millenium och som blev mycket uppskattat av de 60-tal besökare som sökt sig till Hembygdsön denna vackra sommarkväll.

Vår ordförande Ingrid Mattisson hälsar publiken och kvällens föredragshålllare Mikael Helgesson välkomna!

Midsommar på Hembygdsön

Foto: Lena Andersson

Valborg i Bredasjön

Foto: Lena Andersson


Holmsjö Hembygdsförening, info@holmsjo.se.