Nyheter

Under 2022 har vi haft 21 625 besök på vår hemsida!!!

Nytt rekord för besök!

Tack alla som hjälpt till med detta! Björn


Men som tur är slutar regnen nuförtiden utan att vi behöver skaffa en "ark"! Så här såg det ut den 28 januari.

Efter 10 dagars regnväder har alla sjöar ökat sin yta, så även Holmsjön!

Här kommer några bilder från den 17 januari. Det har även varit ganska blåsigt!

Saleboda kapell har nu lämnats som kyrkolokal efter beslut av församlingen och godkännande av Lunds stift. Den Så kallade "avsakraliseringen" skedde den 8 januari i närvaro av kontraktsprost Henrik Lindén, tf kyrkoherde Ulrika Persson och Joakim Persson. Ett 30-tal församlingsbor närvarade. Här kommer lite bilder från dagen.

SALEBODA KAPELL EN GRÅMULEN SÖNDAG I JANUARI

Kyrkvärd Björn Ericsson           Kh Joakim Persson             Kontraktsprost Henrik Lindén

Tf Kh Ulrika Persson

Margaretha Wirén Johansson   Uttågsprocessionen börjar

avtackas efter sin mångåriga

verksamhet i kapellet

Och lämnar ett tomt altare efter sig

Foto: Lena Andersson

2022

Även i år ordnade församlingen med luciatåg i kyrkan - välbesökt som vanligt!

Årets julgran svarade Per Ivarsson för. Den var som vi brukade säga förr "den grannaste gran vi haft"

Lite bilder från årets höstmarknad finns att se på Galleri-sidan!

Äntligen kunde vi fira en "riktig" midsommarafton på Hembygdsön

Foto: Lena Andersson

               Gökotta med gudstjänst på Hembygdsön

Torsdagen den 26 maj träffades några ur Hembygdsföreningen för att fira Gökotta på Hembygdsön, en gammal tradition som vi hoppas kunna fortsätta med. Vädret var som vad meteorologerna kallar "växlande", dvs morgonens solsken bröts av med regnskurar, så man kunde aldrig vara säker på om man kunde gå utanför paviljongen för att grilla. Men traditionsenligt hördes göken på morgonen, den satt till och med i en björk på ön och gol en stund innan den fann för gott för att byta träd.


Klockan nio hölls så en gudstjänst, också en gammal tradition,  av Maria Linner, vår komminister. Efteråt träffades Sillhövda kyrkas vänner under ledning av Gunnel Henrysson för att planera sommarens verksamhet.

ÅRETS HOLMSJÖBO

blev

Per Ivarsson

"För allt stöd han gett Hembygdsföreningen genom åren"

Hembygdsföreningens årsmöte

 

Den 20 maj genomfördes föreningens årsmöte på Hembygdsön med ett trettiotal närvarande medlemmar. Det blev ett lite ovanligare årsmöte då styrelsen beslutat att ha ett extra årsmöte till hösten. Orsaken är att föreningens kassör drabbats av coronan och följdverkningar som fortfarande påverkar möjligheterna att arbeta. Detta har medfört att föreningens bokslut för 2021 ännu inte är klart varför styrelsen inte kunnat beviljas ansvarsfrihet förrän revisionsberättelsen är klar. Men verksamheten måste ju fortgå, styrelseledamöter väljas och styrelse konstitueras, bland annat för att bankerna kräver detta. Med dessa förutsättningar genomfördes årsmötet i den varma och vackra kvällssolen. Styrelsen omvaldes utom att Lise-Lotte Winnow avsagt sig omval. I stället blev Rozitha Almgren ordinarie styrelsemedlem och Christina Hultén invaldes som suppleant (fyllnadsval efter Rozitha).

 

Ett val som inte kunde genomföras var val av valberedning! Två av medlemmarna i valberedningen hade avsagt sig omval och bara Linnea Andersson är kvar. Alltså erfordras två nya medlemmar till det extra årsmötet i höst. Har Du något förslag? Vill Du själv ställa upp? Hör i så fall av Dig till Ingrid

(073 382 94 83 eller ingrid.mattisson@telia.com)!


Som avslutning på årsmötet utdelades ”Årets Holmsjö-bo” varefter vi samlades vi kring smörgåstårta, kaffe och kaka som Florina och Lena svarat för.

Efter två års uppehåll var det dags för Valborgsmässofirande i Bredasjön igen!

Det var lite förändringar i årets firande. Enligt ett tidigare styrelsebeslut har Hembygds-föreningen av miljöskäl slutat med fyrverkeri. Årets vårtalare Landshövding Ulrika Messing hade av familjeskäl tvingats lämna återbud (vi hoppas att hon kan komma nästa år!) Men våren sjöngs in av Prismakören från församlingen, vårdikter lästes och våren hurrades in, varefter skolelever tågade in med facklor och tände majbrasan! Under tiden serverades kaffe

och varm korv.

(Bilderna är tagna av Lena Andersson)

Och när brasan falnat var det dags att återvända hem efter en trevlig kväll!

Så var det åter dags för årets vårmarknad!

Här kommer ett axplock bilder från dagens aktiviteter, Marknad, veteranbilar och mopeder, kaffeservering på ön. Dessutom var muséet i järnvägsmagasinet öppet kl 10-12.

Mottagandet  av vår kyrkoherde den 6 januari

Mottagandet har varit planerat tidigare, men har flyttats fram några gånger på grund av pandemin. Det blev en högtidlig stund i Tvings kyrka med representanter från stiftet, kontraktet och församlingen.

Senaste tillskottet till våra samlingar

I julveckan var vi några som åkte till Olofström och hämtade ett gammalt allmogeskåp som föreningen fått av Erica Giselsson och hennes familj.

Den härledning som vi fick med skåpet är att det tillhört Karl Petersson, född i Sillhövda 1869-09-24. Han växte upp på Holmsjö 11 som tomten hette på den tiden. Tomten är den gamla garveritomten, fastigheten bredvid Tempo som då omfattade båda sidor av landsvägen. Hans pappa var garvaren Per Johan Petersson, född 1837-10-18 i Augerum. Han flyttade till Holmsjö 1869 från Lösen.

Karl petersson flyttade sedermera till Billinge i Skåne där han bildade familj. På skåpet finns årtalet 1743, men förmodligen har skåpets färg "bättrats på" under 1800-talet.


Nu har utgåva 2 av "Holmsjö-boken" blivit klar!


Utgåva 2 omfattar den gamla "Holmsjö-boken" (fast med större stil) som har kompletterats med vad som hänt i Holmsjö sedan den skrevs för ca 25 år sedan! De nya delarna har lagts in som bilagor med hänvisningar från den gamla texten.


Boken med hårda pärmar kostar 150 kr.


Den finns att köpa hos Björn Ericsson, telefon 070 302 56 52 eller mejl:  bjorn.j.ericsson@telia.com

Holmsjö Hembygdsförening, info@holmsjo.se.