Nyheter

2024

Under 2023 har vi haft 26 993 besök på vår hemsida!!!

Nytt rekord för besök!

En ökning med 5 363 besök jämfört med förra året.

Tack alla som hjälpt till med detta! Björn


Den 13 januari hade föreningen kallat till vassröjning vid hembygdsön!

Dagen började bra med klart väder men så småningom kom det lite nederbörd i form av snö. Då var vi i stort sett färdiga med röjningen och hade hunnit med grillad korv och dryck inne i stugan. Glädjande nog var vi faktiskt tretton stycken som deltog, plus tre barn som hade roligt!

Efter sommarens röjning

Till texten här så finns det ofta lite flera bilder under rubriken Galleri!

2023

Under många år har hembygdsföreningen med flera försökt att intressera myndigheterna för trafiksäkerheten i Holmsjö samhälle. Nu har det kommit en utredning från Trafikverket om situationen. Den finns bifogad till högern och en kortfattad sammanfattning finns till vänster. Delar av denna kommer även med i nästa nummer av Näckrosbladet.

Höstmarknaden 2023

blev lite underlig? På fredagen hade vi ösregn på eftermiddagen (ca 15 mm) när vi skulle ordna platserna. Det innebar också att vissa utmärkningar av platser blev lite oläsliga (det gick ju inte att gå ut i mörkret på kvällen när regnet avtagit och märka om och på morgonen var ju en del knallar redan på plats). Morgonen började lugn men längre fram på dagen kom det en del vindbyar som flyttade på presseningar och tält och vid tvåtiden kom det lite regn. I och med det verkade marknaden vara avslutad. Det kändes inte som om det varit lika mycket besökare som vanligt, men det kunde ju bero på det lite ostadiga vädret (och att det var marknad i Smålands Långasjö och i Äggaboden).


Vassröjning

Den 4 juli samlades vi några stycken ur "Tisdagsgruppen" förstärkta - som tur var - av några yngre medlemmar för att börja skära ned vassen. Det skulle naturligtvis ha gjorts tidigare på vårsidan, men det är ju inte alltid så att tiden och vädret tillåter det! Men vi gjorde i alla fall en uppstart, trots utlovat regn! Det blev en tung tre-timmars arbetsdag - fem man som drog båten fram och tillbaka genom den tjocka vassen och en som stod i båten och skötte skäraggregatet. Och den klippta vassen som lade sig över skärkniven då båten skulle dras tillbaka för nästa skärningsdrag. Klockan tolv beslöt vi oss för att det fick vara nog och började plocka iland utrustningen och köra tillbaka den till magasdinet. När det var klart kom Störtskuren!!!


Årets berättarkväll, som är en del av "Berättelser under Eken" brukar vi ha under början av juli. Så hade vi även i år då Åke, Erika och Martin Giselsson besökte oss. De berättade unnder temat: Emigrationen till Amerika om

   Varför reste så många till Nordamerika?

   Vart tog de vägen?

   Hur gick det för dem "over there?

Vi var nästan 40 personer som samlats på ön för att lyssna till detta, trot att regnet så att säga "hängde i luften" - men vi klarade oss. Det blev ett fascinerande föredrag om den svenska fattigdomen, både i Sverige och i Nordamerika (för dem som inte lyckades), men även en inblick i det stora "svenskintresset" som fortfarande finns i de norra och västra delarna av USA.

Så har vi firat midsommar på Hembygdsön!

Glädjande nog kom det många som ville hjälpa till eller bara titta på när vi andra arbetade! Trots torkan fanns det gott om eklöv och blommor och det var många som hade med sig tillskott så även i år blev det den vackrase stången någonsin!

Tänk vad tiden går fort! Nu har vi redan haft årets vårmarknad!

Solen sken hela dagen och veckans blåst hade upphört, alltså en helt perfekt dag för en marknad, men som så ofta när det är perfekt väder för en marknad är det också perfekt väder för en arbetsdag i trädgården! Det var gott om "knallar" och en viss återväxt verkar vara på gång. Däremot var det inte så många besökaree som vi hoppats på.

Så har "tisdagsgruppen" haft sitt andra möte!

Gruppens 80+are genomförde en slyrensning på parkeringen och ön. Här kommer några bilder.

Nästa arbetsdag blir den 13 juni då vi samlas på marknadsplatsen för att fördela arbetsuppgifter.


Föreningens årsmöte avhölls den 26 maj på Hembygdsön!

    Under inledningen av mötet valdes Nils Jedhammar till ordförande för årsmötet.

    Efter genomgång av verksamhetsberättelse, fastställande av resultat- och balansräkning och revisionsberättelse beviljades styrelsen ansvarsfrihet för det gångna verksamhetsåret.

    Till ordförande för verksamhetsåret 2023 omvaldes Ingrid Mattisson.

    Som ersättare för Anna-Christina Ericsson och Marina Jönsson invaldes Tyra Lykken och Sara Wiktorsson.

    Övriga styrelsemedlemmar, suppleanter och revisorer omvaldes, alternativt kvarstår under 2023.

    Efter avtackningen av Anna-Christina, som suttit i styrelsen i 47 år (varav 46 år som sekreterare) - avtackning av Marina Jönsson kommer att ske vid ett senare tillfälle - avslutade ordförande årsmötet.

    

Anna-Christina Ericsson avtackas efter sina 47 år i styrelsen!

Efter mötet presenterade ordförande styrelsens val av årets Holmsjöbo 2022!

Det blev Nils Jedhammar!

"För mångårig verksamhet i styrelsen och som byggledare för föreningens bygg- och renoveringsprojekt"

Gökotta på Hembygdsön!

Den 18 maj kl 8 samlades några morgonpigga för att fira årets gökotta på ön. Grillen var tänd och vi grillade våra medhavda korvar (med lite varierande resultat). Vi fick tillfälle att lyssna på göken som var vänlig nog att höras från norr! När klockan närmade sig nio dök det upp lite fler personer och när vår andakt började kl 9 var vi ett tjugotal som samlats.


Som väl alla märkt är våren på gång, trots minusgrader på nätterna! Men Holmsjö Vårmarknad gick av stapeln den 22 april och Valborg firades den 30 april, dock med vissa komplikationer! Några företagare i Holmsjö ville sponsra ett fyrverkeri som vi haft förr, fastän hembygdsföreningen tidigare beslutat att inte ha fyrverkeri! Styrelsen ändrade sig och förberedde för att ha fyrverkeriet. Men eftersom det var så kort förvarning för omgivningen att det skulle bli fyrverkeri, blev det en del protester, så styrelsen beslöt att spara fyrverkeriet till 2024 istället - och då informera i god tid! Därför blev det lite rörigt på Valborg. Vissa ville absolut inte betala entré när det inte var fyrverkeri - men eftersom entréavgiften strukits då det inte skulle vara något fyrverkeri, blev det en del intressanta diskussioner!


Här kommer i alla fall lite bilder från Marknaden och från Valborg!

VALBORGSFESTEN

Foto: Lena Andersson

I februari lämnade Karlskrona kommun ut ett förslag till hastighetsplan för mindre orter. Hembygdsföreningen och samfällighetsföreningen (fd Vägföreningen) har gjort ett gemensamt svar på denna plan.

Bilaga 1

Bilaga 2

Bilaga 3

Men som tur är slutar regnen nuförtiden utan att vi behöver skaffa en "ark"! Så här såg det ut den 28 januari.

Efter 10 dagars regnväder har alla sjöar ökat sin yta, så även Holmsjön!

Här kommer några bilder från den 17 januari. Det har även varit ganska blåsigt!

Saleboda kapell har nu lämnats som kyrkolokal efter beslut av församlingen och godkännande av Lunds stift. Den Så kallade "avsakraliseringen" skedde den 8 januari i närvaro av kontraktsprost Henrik Lindén, tf kyrkoherde Ulrika Persson och Joakim Persson. Ett 30-tal församlingsbor närvarade. Här kommer lite bilder från dagen.

SALEBODA KAPELL EN GRÅMULEN SÖNDAG I JANUARI

Kyrkvärd Björn Ericsson           Kh Joakim Persson             Kontraktsprost Henrik Lindén

Tf Kh Ulrika Persson

Margaretha Wirén Johansson   Uttågsprocessionen börjar

avtackas efter sin mångåriga

verksamhet i kapellet

Och lämnar ett tomt altare efter sig

Foto: Lena Andersson

Holmsjö Hembygdsförening, info@holmsjo.se.